GESCHIEDENIS

 
previous arrow
next arrow
Slider

 

De geschiedenis van het authentieke pand waar Buuffie’s Proeflokaal is gevestigd dateert al van ongeveer 1906. In die tijd was het een bondscafé H. Hazelhorst.

Hendrik Hazelhorst, geboren Heino 30 maart 1834, is in eerste instantie broodbakker, winkelier en korenmolenaar aan de Bredenhorstweg in Lierderholthuis. Op 22 februari 1874 vertrekt hij naar Heino, waar hij het bedrijf van Gerrit Warners Kloosterman overneemt die bakker, tapper en logementhouder is op het adres Marktplein 4. Het pand blijft bijna 60 jaar in het bezit van de familie Hazelhorst. Wanneer Gerrit Hendrik Hazelhorst (zoon van Hendrik) overlijdt in 1931 en zijn echtgenote Jansje Smits in 1933, verschijnt er in 1933 een advertentie in de krant met de volgende tekst:

geschiedenis_3_small“Te koop een van ouds gevestigd Bondscafé, (waarin verkeersvergunning) en een zeer goed beklante Bakkerszaak met grote schuur en tuin, gelegen aan het marktplein in een welvarend dorp aan den grooten verkeersweg in de provincie Overijssel”.

De zaak wordt overgenomen door de heer Johannes van Rijssen die in de herfst van 1933 vanuit Olst naar Heino komt. Hij zet de zaak voort als bakker en caféhouder. Na zijn overlijden in 1961 komt dochter Trui met haar echtgenoot in de zaak. In augustus 1966 nemen Bé en Trui van de Worp echter afscheid om het kalmer aan te gaan doen. Vervolgens wordt het hotel, café-restaurant verhuurd aan de heer TH. J. Müller, die de zaak gaat exploiteren met vrouw, dochter en schoonzoon. De heer Müller was de laatste jaren werkzaam bij de Sociëteitsvereniging “Onder Ons” in de Kalverstraat te Amsterdam en zijn schoonzoon de heer Van Dalen had een café te Leek. geschiedenis_1_small

In 1976 wordt de heer H.B.J.W. Lokin uit Heino de nieuwe eigenaar. Hij koopt het pand van de familie Van Rijssen / Van de Worp en gaat het verhuren. Vervolgens is het een komen en gaan van bewoners. De heer Van Duinen begint in het pand een hotel, dat tot 1976 als zodanig heeft gefungeerd. Het voorste gedeelte met de ingang aan de Marktstraat, het winkelgedeelte, wordt in 1972 verlaten in verband met de bouw van de nieuwe supermarkt van Van de Worp en staat enige jaren leeg.

In 1976 krijgt Heino een Chinees restaurant. Exploitant van het restaurant is de heer Tung Yu Hsu die boven het restaurant gaat wonen. Het restaurant krijgt de naam Yong Ah, wat Oost Azië betekent. Verder komt aan de Marktstraatzijde de nieuwe zaak van de heer Bisschop die een boekhandel-drogisterij aan de Canadastraat heeft en dus verhuist.

In 1984 vertrekt de familie Tung Yu Hsu en wordt de familie Chang de nieuwe eigenaar van het Chinees-Indisch restaurant Tong Ah. Vervolgens nemen Fung Chan Man en haar zoon Chi-lon omstreeks 1990 het stokje over en het restaurant krijgt de naam Lotus. De sluiting op 1 juni 2010 gaat gepaard met leegverkoop.

Kim van de Worp huurt het pand per 2010 van Dhr. Lokin met aanvankelijk het plan om de toenmalige C1000 supermarkt uit te breiden. Echter per 2012 wordt bekend dat C1000 als formule ophoudt te bestaan. De ondernemer ziet kansen om zijn C1000 om te bouwen naar de huidige Albert Heijn. Een uitbreiding is voor de supermarkt niet meer extra nodig, waardoor hij samen met zijn vriendin Marlinde plannen maakt én uitvoert voor wat het nu is; Buuffie’s Proeflokaal.

Gegevens Foto: Het bondscafé H. Hazelhorst met billard uit ongeveer 1906 – Archief van de Vereniging voor Heemkunde ‘Omheining’ te Heino